De DigiFlow applicatie van BAM ondersteunt en stroomlijnt verschillende werkprocessen van BAM, zodat er zo efficiënt mogelijk gewerkt kan worden. De app vervangt handmatige processen, maakt de statussen van opdrachten inzichtelijker en zorgt dat de schaarse technische specialisten optimaal worden ingezet. Toch waren er nog wensen voor de gebruikerservaring. De app heeft veel verschillende gebruikers en bevat veel functionaliteiten, waardoor er behoefte was aan meer overzicht en gebruiksvriendelijkheid.
Naast UX-research en een nieuw design voor de DigiFlow app, heeft Online Department ook geholpen bij het opzetten van een Design System; duidelijke richtlijnen en standaarden voor designs en identiteit waarmee BAM nu eenduidige communciatie en een consistente uitstraling waarborgt.
We zijn gestart in de research-fase met het interviewen van gebruikers in het veld. Welke functionaliteiten worden gewaardeerd? Welke wensen zijn er? Zijn er suggesties voor verbeteringen? Met die input hebben we een interactief prototype ontwikkeld (nog zonder visual design) en getest in het veld, door monteurs verschillende taken uit te laten voeren.
DigiFlow Applicatie
In de app worden opdrachten voor aansluitingen voor gas, elektra en water door heel Nederland weergegeven. De monteurs gebruiken de app op iPads, dus de landscape view was iets om rekening mee te houden.
Uit het onderzoek bleek dat gebruikers, naast meer overzicht, graag gemakkelijker een dagplanning willen maken. Maar ook dat de zoek- en filter-functionaliteit absoluut moest blijven. Vooraf ingevulde formulieren werden ook als een enorme uitkomst ervaren.
Deze en vele andere inzichten zijn als verbeteringen in het tweede prototype doorgevoerd. In deze versie is ook het visual design meegenomen. Het prototype is opnieuw uitvoerig getest onder gebruikers, waarna de ontwikkelingsfase kon starten.
De DigiFlow applicatie is gebouwd op het Mendix platform. We hebben daarvoor nauw samengewerkt met de Mendix developers die bij BAM op locatie werkzaam zijn.
Omdat er weinig consistentie zat in de verschillende (business)apps die BAM inzet, ontstond er tijdens het traject een tweede opdracht; het opzetten van een Design System. Voor dit project hebben we een nieuw team met UX-experts, management en developers geformeerd. Online Department heeft twee workshops gegeven, waarin we gezamenlijk aan de slag zijn gegaan met het vernieuwen van de merkidentiteit van BAM. We hebben de brand guidelines voor het Design System helder gemaakt en een visuele audit uitgevoerd op de bestaande interfaces van de BAM, om zo inconsistenties en verbeteringen in kaart te brengen. In de vervolgworkshop hebben we het Design System uitgewerkt, met richtlijnen voor onder andere UX & development, personality, tone-of-voice, kleur & typografie, navigatie, elementen, Illustraties en iconen. Na het opzetten van het Design System hebben we het Mendix team bij BAM begeleid en gecoacht om het design system verder te ontwikkelen en te implementeren.
Met een Design System wordt het mogelijk voor organisaties om een consistente uitstraling te realiseren. Bovendien wordt de time-to-market van digitale producten door de heldere richtlijnen korter, omdat er veel efficiënter gewerkt kan worden. Wil je met voor jouw organisatie een Design System opzetten? Ga aan de slag met een Design System
Dave is onze Lean Doctor en ontwerpt waardevolle interacties met behulp van design research en rapid experimentation. Op basis van analytics en klantonderzoek voert hij samen met jouw tech- en marketingteam experimenten uit die leiden tot hogere conversie en blijere klanten.
T: 06 - 28 81 60 86
Haal meer uit je software en digitale business.
Neem contact met ons op over:
Algemene informatie
info@onlinedepartment.nlWorskhops & Masterclasses
events@onlinedepartment.nl© 2021 Online Department B.V. Algemene voorwaarden Privacy instellingen Privacy statement
Maashaven Zuidzijde 2
3081 AE Rotterdam
Algemene informatie
info@onlinedepartment.nlWorskhops & Masterclasses
events@onlinedepartment.nl