Effectievere klantreis voor de website van Port of Rotterdam

Ons UX team vernieuwde de website van Havenbedrijf Rotterdam en maakte daarmee de weg vrij voor een effectievere klantreis.

De kerntaken van Havenbedrijf Rotterdam zijn het beheren, ontwikkelen en exploiteren van de haven van Rotterdam: snelheid, veiligheid en gebruiksgemak van de website is daarom cruciaal. De voormalige corporate website was toe aan vernieuwing. De resultaten van een effectiviteitsonderzoek dat Metrixlab uitvoerde, waren aanleiding om de gebruikerservaring en de effectiviteit van de website te verhogen.

De vraag

Havenbedrijf Rotterdam vroeg ons een toekomstbestendige website te ontwerpen, vanuit het perspectief van de eindgebruikers. Een platform dat gebruiksvriendelijker en effectiever is, en daardoor ook minder onderhoud vergt. Daarnaast wilde het Havenbedrijf Rotterdam de merken Havenkrant en FutureLand meer integreren in de website.


De meetbare doelen:

  • CES-score verhogen met 11%
  • Verhoging van het aantal marketing/sales qualified leads
  • Daling van de jaarlijkse onderhoudskosten
  • Verhoging van engagement en aantal bezoekers

Boek een spreekuur

Meer weten over deze case? Maak een afspraak.

Tamara

Tamara Waakop Reijers

Chief Customer Engagement 010 - 8911051
Plan je afspraak

Slideshow Items

Proces en aanpak

Ons team bestond uit een UX lead, UX researcher en 2 UX designers. Het team is ingezet om de website vanuit gebruikersperspectief te onderzoeken en de nieuwe visie op het ontwerp van de website te testen. Het team hielp ook het redactieteam van Havenbedrijf Rotterdam om in de toekomst makkelijker zelf de site up to date te houden en verder te ontwikkelen. We namen hen stap voor stap mee in ons UX-proces.


Customer journeys

Onze UX researchers hebben een inventarisatie en analyse gemaakt van beschikbare kwalitatieve en kwantitatieve data en inzichten van onder meer Metrixlab.

In Customer Journey Workshops hebben we de klantreizen van de drie doelgroepen in kaart gebracht. De workshops creëerden bovendien draagvlak voor het proces en zorgden voor enthousiasme in de organisatie.

 

Usability onderzoek

De nieuwe navigatiestructuur is met behulp van de gebruikersonderzoeksmethodes Cardsorting en Tree-testing tot stand gekomen. Alle resultaten zijn kwantitatief getest onder respondenten uit de drie belangrijke doelgroepen: scheepvaart, bedrijven en burgers.

 

UX design

De resultaten van de workshops zijn vervolgens vertaald naar een globaal websiteontwerp. Dit visuele en klikbare prototype is daarna opnieuw getest in een focusgroep. Met eye-tracking onderzoek verkregen we de eerste inzichten. Finetuning leidde tot verbeterde flows, funnels en gebruikerspaden gericht op het verhogen van de conversie en flexibiliteit. Vanuit dat fundament is het visuele design verder vormgegeven.

De website werd opgebouwd uit componenten, als een soort blokkendoos. Zo kan het redactieteam makkelijk zelfstandig nieuwe webpagina’s aanmaken en hoeft hiervoor geen externe expertise ingezet te worden. Dit zal een aanzienlijke kostenbesparing opleveren.

 

Implementatie en technische realisatie

Onze UX-specialisten fungeerden als verbindende schakels tussen de eindgebruikers, de contentredactie van Havenbedrijf Rotterdam en hun ontwikkelpartner Ordina. Er zijn UX-designrichtlijnen opgesteld om de grafische huisstijl te borgen en efficiënt over te dragen aan het ontwikkelteam.

Resultaat

De gebruikerservaring sluit naadloos aan op de behoeftes van de doelgroepen
Optimale conversiemogelijkheden onderzocht en toegepast
Volledig vernieuwd responsive ontwerp
Kostenbesparing dankzij meer zelfservice-mogelijkheden
Minder tijd nodig voor onderhoud
UX-support: ook na livegang

Multidisciplinair UX team

UX Experts as a Service houdt in dat we flexibel inzetbaar blijven en verschillende expertises leveren, wanneer dat nodig is. Na de oplevering van de website bleven we Havenbedrijf Rotterdam ondersteunen bij de doorontwikkeling en het optimaliseren van de gebruikerservaring.

De user experience van de nieuwe website sluit naadloos aan op de behoeftes van de doelgroepen. Ondanks alle complexiteit is de site zo simpel en effectief mogelijk gemaakt: gebruikers vinden sneller hun weg en gaan eerder en makkelijker over tot actie. Ook biedt het nieuwe CMS meer flexibiliteit voor de redacteuren.

TROTSE ROTTERDAMMERS

Gedurende alle fases hebben wij Havenbedrijf Rotterdam begeleid en daardoor ook een bijdrage kunnen leveren aan een meer data-gedreven aanpak. Als Rotterdams UX designbureau zijn we daar trots op.

ANWB reizen website UX design

Migratie naar één reisplatform

Bekijk case