fbpx

UX times

UX design training voor technologie bedrijven

Door Machiel, Oprichter & UX Maturity Trainer @ Online Department

Na een succesvolle pilotfase met First Consulting en ANWB, trainen we dit jaar ook de product teams en product managers bij Topicus. Haal de juiste kennis in huis en leer het zelf: van design thinking naar het maken van meer succesvollere software.

UX design training

De nieuwste designtechnieken onder de knie krijgen en kennis delen heeft altijd in het DNA van Online Department gezeten. Wat we leren tijdens seminars, trainingen en workshops in binnen- en buitenland delen we met onze klanten, relaties en collega’s tijdens de Academy en op partnerevenementen.

De afgelopen jaren is onze Academy uitgegroeid tot een training- en coachingprogramma. Hierdoor kunnen we product managers, designers en developers versneld opleiden tot UX experts, en organisaties helpen met het toepassen van user-centered design bij de ontwikkeling van digitale producten. We combineren de design principes van lean, agile development en design thinking op een geheel eigen wijze, altijd gericht op concrete output en gemakkelijke toepasbaarheid in de praktijk.

Design-gedreven organisaties zijn succesvoller

De digitalisering van onze dienstverlening is niet te stoppen. Maar hoe zit het met de gebruikerservaring? Wordt daar wel voldoende aandacht aan besteed? En hoe maak je eigenlijk gebruiksvriendelijke software?

Onze design trainingen en masterclasses zijn ontwikkeld voor software bedrijven die meer klantgericht willen ondernemen en een vooraanstaande positie willen innemen in hun markt.

Onze doelstelling is om organisaties daadwerkelijk (en meetbaar) verder te brengen met de nieuw opgedane kennis. Design wordt vaak gezien als fuzzy en ongrijpbaar, maar dat is het zeker niet. We kunnen het effect meetbaar maken. Het bewijs is inmiddels geleverd: bedrijven die design leadership implementeren in hun organisatie groeien snellen en trekken gemakkelijker talent aan.

Intensief programma

Door zelf veel trainingen te volgen hebben we ook geleerd hoe het niet moet. We hechten minder waarde aan UX bootcamps met veelbelovende titels als ‘Word UX designer in één week’. En ook niet aan al te theoretische en academische modellen. Technologie bedrijven vragen om flexibiliteit en directe toepasbaarheid. Bedrijven die willen digitaliseren moeten snel schakelen om de race te winnen. Het goed overdragen van complexe Design Thinking en UX design methodes en het adopteren van de design leadership mindset heeft tijd en aandacht nodig.

UX design is de laatste jaren echt volwassen geworden: Het is voor ons een vak dat in meerdere disciplines uiteen valt: strategie, user research, interaction design, user interface design, en usability testing. We vinden het daarnaast belangrijk om de intrinsieke motivaties en individuele skillsets van de deelnemers mee te nemen in ons trainingsprogramma.

Direct toepasbaar

Alle tools en methodes die we inzetten tijdens de trainingen zijn de afgelopen jaren ook echt getoetst in de praktijk bij verschillende type opdrachtgevers: van startups en scale-ups tot corporates. Dat geeft ons een unieke blik op het digitale speelveld binnen verschillende organisaties. Begrip voor de verschillende niveaus van volwassenheid op het gebied van user-centered design en design thinking is dan ook een belangrijk uitgangspunt bij de trainingen.

Door goed de luisteren naar individuele uitdagingen en behoeften kunnen we maatwerk onderdelen aan de trainingen toevoegen (passend bij de projecten en de tijdsgeest) en direct inspelen op de praktijk. Door de inhoud van het programma te koppelen aan lopende projecten wordt de meerwaarde van de instrumenten en het lesmateriaal direct zichtbaar.

Het programma bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Individuele intakes met de deelnemers
 • Trainingsprogramma
  • Het proces: design thinking en user-centered design
  • Product-visie, stakeholder management en team vorming
  • Ideation & prototyping
  • Design sprint, validatie & interviewtechnieken
  • UX research & usability testing
  • Opzetten van Design Systems & governance
 • Coaching van teams en individuele deelnemers
 • Inrichten van een UX lab

First Consulting

In oktober vorig jaar zijn we in nauwe samenwerking met First Consulting gestart met een 8-delig programma, verdeeld over 6 maanden. De deelnemers bestonden uit acht enthousiaste consultants en developers.

First Consulting is een snel groeiende organisatie, gespecialiseerd in app development op het Mendix platform. Omdat hun klanten (zoals Vodafone, Achmea en Enexis) steeds hogere eisen stellen aan hun digitale positionering en de gebruikerservaring van hun software applicaties, was First Consulting op zoek naar een intensief trainingsprogramma. Het lesprogramma hebben we samen vormgegeven en bestond uit design thinking methodes vooraf aan de development fase, gevolgd door meer praktische UX design tools zoals prototyping en user testing tijdens de development fase.

ANWB Design Training

Onze UX experts draaien al een tijdje mee in de SCRUM teams van ANWB. In samenspraak met Frank de Wit (team manager customer & user experience) hebben we voor 2017 een programma samengesteld om de designers en developers van de ANWB een stap verder te brengen.

Design Thinking is een mindset die – mits gedragen binnen alle lagen van de organisatie – kan bijdragen aan een meer flexibele en tegelijkertijd meer klantgerichte operatie, waarbij managers en teams snel kunnen inspelen op veranderingen in de markt. Een efficiënte en open samenwerking tussen de verschillende afdelingen is dan ook een voorwaarde voor succes.


Topicus design thinking training & coaching

Voor Topicus zijn we inmiddels een jaar aan de slag met een uitgebreid programma om de werknemers en teams te helpen met het toepassen van UX en user-centered design tijdens product ontwikkeling. Dit heeft veel impact op het huidige proces, maar zal uiteindelijk leiden tot toegevoegde waarde voor de eindgebruiker en de business van Topicus. Het 6-delige trainingsprogramma wordt opgevolgd door coaching en mentoring door onze UX experts, waardoor de tools ook echt worden toegepast in de dagelijkse operatie.

Topicus groeit snel en ziet duidelijk het belang van waarde-gedreven product development om voorop te blijven lopen in de markt. Bekende producten van Topicus zijn CalculusVIP, Findesk en ParnasSys.

Bekijk de video, opgenomen door RTLZ, de barometer, op locatie bij Topicus.

 

Als ik een vraag heb over User Experience bel ik als eerste Online Department.

Frank de Wit Manager customer & user experience — ANWB

Computer don’t be a machine
Het is de missie van Online Department om zoveel mogelijk software gebruiksvriendelijker en persoonlijker maken. Met behulp van trainingen en de overdracht van onze kennis en instrumenten kunnen we deze missie sneller bereiken.
Voor referenties verwijzen we je graag door naar onze opdrachtgevers bij First consulting, ANWB en Topicus.

Neem voor vragen over het trainingsprogramma contact op met Machiel Oskam of bel  010 – 891 10 51.

Meld je aan voor onze (onregelmatig verschijnende) nieuwsbrief vol UX goodies!

Alles leren over UX? Ontvang de UX Times nieuwsbrief in je mailbox.

Jouw gegevens worden niet gedeeld met derden en alleen gebruikt voor onze mailinglist.

Lees ook

Contact

Haal meer uit je software en digitale business. Neem contact met ons op over:

Contact

Expert Tamara

Algemene informatie


info@onlinedepartment.nl

Worskhops & Masterclasses


events@onlinedepartment.nl
010 - 8911051

Maashaven Zuidzijde 2

3081 AE Rotterdam

Algemene informatie


info@onlinedepartment.nl

Worskhops & Masterclasses


events@onlinedepartment.nl
Plan Je Route