fbpx

Expert video

Hoe integreer je onderzoek en design in het software development proces?

Anne vertelt in deze video hoe je gebruikersonderzoek en user experience integreert binnen het software development proces.

Expert video

De eindgebruiker centraal

De gebruiksvriendelijkheid van een EPD, HIS of PGO is een steeds belangrijker criterium. Het verhoogt de productiviteit van zorgverleners én verlaagt de kans op fouten. Meer tijd voor de zorg dus. Maar waar begin je?

Van oudsher zijn developers niet gewend om de eindgebruikers te betrekken bij de software die ze bouwen. Er is een volle backlog en er worden steeds meer features gebouwd en aan de software toegevoegd. De klant vraagt, wij draaien. 

Met UX toets je vooraf, tijdens en na de release van software of het aansluit bij de behoeften van de eindgebruikers. 

Design thinking (de mindset achter UX design) lijkt een radicale verandering, maar het kan in kleine stapjes. Betrek in een vroeg stadium je eindgebruikers en bouw een cultuur van feedback. Dat is niet alleen een mindset die UX designers hebben. Dat kan iedereen! Het raakt de hele organisatie.

Developers betrekken

Uiteindelijk heeft iedereen binnen een organisatie hetzelfde doel: de beste software opleveren waarmee mensen gemakkelijk en snel kunnen werken. 

Daarvoor wil je de wensen, behoeftes en doelen van de eindgebruikers door en door kennen en begrijpen. Dit organiseer je door ze vroeg in het proces te betrekken en gedurende de rest van het proces te blijven itereren op de best mogelijke oplossingen. 

Start klein en betrek je developers in dit proces. Maak daar bewust tijd voor, laat ze een keer meekijken met gebruikersonderzoek of laat ze input leveren tijdens een creatieve sessie waarin je verschillende oplossingen schetst.

Developers zijn geweldige problem solvers. Ga er altijd van uit dat naast de eindgebruiker zelf, iedereen binnen jouw bedrijf kennis heeft die relevant kan zijn. Dus ook de developers. UX design is een team effort.

Belangrijke tip: Onderzoek en designactiviteiten integreren binnen softwareontwikkeling is een behoorlijke verandering. Maar je kunt klein beginnen, bijvoorbeeld door een usability test uit te voeren en iedereen te betrekken bij de feedback van je eindgebruikers. 

Zo creëer je vanzelf meer enthousiasme binnen het team om de software gebruiksvriendelijker te maken.

Kennismaken? Dat kan!

Anne Hollemans

UX Lead

Maak kennis met jouw zorginnovatie expert.

010 - 89 11 051

Kennismaken? Dat kan!

Meer expert video's

Artikelen

Onze partners

De digitale zorg in Nederland menselijker maken kunnen we niet alleen. Daarom investeren we in ons netwerk en werken we actief samen met partners die onze missie delen.

We geven trainingen en organiseren workshops door het hele land en natuurlijk ook online. Het overdragen van kennis over gebruikersonderzoek en user experience design is een belangrijk onderdeel van ons werk. We delen onze ervaringen ook graag met jouw via jouw netwerk.

Contact

Haal meer uit je software en digitale business. Neem contact met ons op over:

Contact

Expert Tamara

Algemene informatie


info@onlinedepartment.nl

Worskhops & Masterclasses


events@onlinedepartment.nl
010 - 8911051

Maashaven Zuidzijde 2

3081 AE Rotterdam

Algemene informatie


info@onlinedepartment.nl

Worskhops & Masterclasses


events@onlinedepartment.nl
Plan Je Route