Zorgpaden optimaliseren met Metro Mapping

Efficiënte communciatie tussen zorgverlener, patiënt en IT systemen

De uitdagingen in de zorg vragen om nieuwe, doeltreffendere en holistische oplossingen. Service Design is een multidisciplinaire benadering gericht op het verbeteren van diensten (zoals de zorg) door de gehele gebruikerservaring te analyseren en te (her)ontwerpen. Tijdens een Service Design traject gebruiken we een combinatie van methodes en tools. Een voorbeeld van zo’n tool is Metro Mapping. Deze tool hebben wij bij Online Department eigen gemaakt om zo zorgpaden en systemen vanuit meerdere perspectieven te bekijken en verbeteringen te implementeren.

In de brochure zijn cases opgenomen waarin we zorgpad optimalisatie hebben toegepast. Bovendien zien wij dat het perfect in te zetten is bij het ontwikkelen van bijvoorbeeld Spoedpleinen.

Methodiek
Eerst wordt er in kaart gebracht hoe het huidige zorgproces eruit ziet. Hier wordt een Metro Map voor ingezet. Vervolgens kunnen de kansen worden geïdentificeerd om het zorgpad te verbeteren en maken we een Agile roadmap om alle verbeteringen stap voor stap door te voeren.

Download brochure zorgpaden verbeteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat levert het op?

Samen beslissen bevorderen
Overzicht in de risico’s, voor- en nadelen van verschillende behandelopties bevordert samen beslissen met de patiënt.

Digitalisering implementeren
Door het hele zorgproces in kaart te brengen kunnen digitale hulpmiddelen naadloos worden geïmplementeerd.

Inzicht in (digitale) informatiebehoefte
Inzicht in de (digitale) informatiebehoefte van de diverse rollen waarmee naar de leveranciers gegaan kan worden

Zorgcontinuïteit waarborgen
Een overzichtelijk zorgpad zorgt ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op staan (incl. die van de patiënt).

 

Wil je precies weten hoe we samen een project kunnen opstarten? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan met onze zorginnovatie expert.

Contact

Zorgpad optimalisatie in de praktijk

In een zorg(pad) optimalisatie traject wordt er eerst gewerkt naar een overzicht van een zorgpad of zorgsysteem. Dit wordt visueel in kaart gebracht met behulp van onderzoek en analyse. Vervolgens kunnen we met deze kaart de zorg optimaliseren. Afhankelijk van de wensen die er zijn binnen de zorgorganisatie of samenwerkende organisaties kunnen er met de kaart de volgende stappen worden gezet: co-creatief toewerken naar een wenselijk zorgpad/zorgsysteem, communicatiemiddelen ontwikkelen, digitale middelen implementeren, samen beslissen bevorderen, etc.

Zorgpad optimalisatie met Metro Mapping