Usability onderzoek

Tijdens een usability onderzoek leren we hoe jouw digitale product wordt gebruikt door te testen met echte gebruikers.

Hoe voeren wij een usability onderzoek uit?

Voor een usability onderzoek nodigen we respondenten uit die binnen de doelgroep vallen en daardoor het product mogelijk gaan gebruiken. Dit zijn huidige gebruikers of toekomstige gebruikers van het product. We nodigen gemiddeld 5 personen uit per onderzoek. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je met 5 gebruikers al ongeveer 80% van de problemen omtrent gebruiksvriendelijkheid eruit hebt.

We voeren ook remote usability test uit als we geen toegang kunnen krijgen tot respondenten. We maken daarvoor gebruik van online usability platforms zoals Usabilityhub en Optimal Workshop.

Voorafgaande aan het onderzoek stellen we een draaiboek op, met daarin de onderzoeksvragen en de scenario’s de we willen testen.

Tijdens het onderzoek proberen we een zo natuurlijk mogelijke situatie te creëren voor de test. Wordt het product thuis achter de computer gebruikt of onderweg op een mobiel? Dit verschilt per prototype dat we testen.

We vragen aan de gebruiker of ze een aantal taken willen uitvoeren in het prototype. Terwijl de gebruiker deze taken uitvoert, worden ze geobserveerd door een UX researcher. Welke frustraties en problemen heeft de gebruiker? Hoe ervaart de gebruiker het product? Kan de gebruiker zijn doelen gemakkelijk behalen?

Door te observeren en de juiste vragen te stellen kan de UX researcher de gebruiksvriendelijkheid van het product in kaart brengen. Op basis hiervan kan de UX researcher een advies uitbrengen, waarmee de UX designer het ontwerp kan aanpassen om de ervaring van het product te verbeteren.


JE WILT

  • Je product of prototype toetsen met echte gebruikers
  • De verbeterpunten van je product in kaart brengen
  • Conversie en adoptie verhogen
  • Een onvergetelijke gebruikerservaring bieden

 

JE KRIJGT

  • Meer inzicht in de frustraties en belangen van je doelgroep
  • Een compleet rapport met advies om je product te verbeteren

 

User Experience Design

Door een product te testen kan de user experience van het product verbeterd worden. De inzichten die uit het onderzoek komen helpen de UX designer om een product te kunnen ontwerpen dat voldoet aan de wensen en verwachtingen die de gebruiker heeft. Wat onze mensen nog meer doen:

Rémon

Lead UX Researcher

Neem contact op

Werk

Contact

Haal meer uit je software en digitale business.

Neem contact met ons op over:

Contact

Expert Tamara

Algemene informatie

info@onlinedepartment.nl

Worskhops & Masterclasses

events@onlinedepartment.nl

Maashaven Zuidzijde 2

3081 AE Rotterdam

Plan Je Route

Algemene informatie

info@onlinedepartment.nl

Worskhops & Masterclasses

events@onlinedepartment.nl