Een wereld van verschil maken met social design

Machiel Oskam

Partner & strateeg

Hard werken met je ❤️

UX research en design vinden we het allermooiste vak dat er is. Daarin zit onze ziel en zaligheid. En wat ook fijn is, we kunnen onze kennis en ervaringen weer terug investeren in sociale projecten. Want minstens zo belangrijk is onze betrokkenheid bij de wicked problems in onze maatschappij. We werken hard, maar altijd met ons hart.

Het zal je niet zijn ontgaan: organisaties en mensen raken steeds meer verstrikt in complexe systemen en regels, die niemand meer begrijpt en die we maar moeilijk kunnen ontrafelen. Daar lopen wij als ontwerpers dagelijks tegenaan en dat maakt ons werk steeds belangrijker. We leveren een bijdrage aan een deel van deze problemen, bijvoorbeeld door zorginstellingen te helpen bij innovatietrajecten, oneerlijke incassosystemen aan te pakken en de energietransitie te versnellen. 

De druk in deze sectoren is al gigantisch, terwijl de administratieve lasten en regels alleen maar toenemen. Zorgverleners, hulpverleners en technisch gespecialiseerde mensen (waar een groot tekort aan is) komen in de knel met tijd en technische systemen die niet ‘voor hun’ werken.

De noodzaak om systemen anders in te richten wordt met de dag groter. Inzicht verschaffen over hoe het logischer, slimmer en beter kan is de meest duurzame oplossing. We dagen onze opdrachtgevers steeds weer uit om met ons het experiment aan te gaan en snel oplossingen te creëren.

Strijd tegen onrecht

Natuurlijk bieden we geen oplossing voor alles, maar wel een stukje van de puzzel. Uit ervaring weten we dat UX geld en tijd bespaart. En met de Design Thinking-methodiek krijgen we organisaties in beweging. Daarom zetten we onze kennis en expertise in om de strijd aan te gaan tegen onrecht en onrechtvaardige systemen. Maatschappelijke organisaties en jonge talenten helpen we vooruit. De jeugd verdient perspectief om zichzelf te ontwikkelen, met een vrije en creatieve geest, zonder belemmeringen, zoals schulden. En we willen obstakels weghalen in de zorg, zodat ook daar ruimte komt voor innovatie.

Socialdebt

Zo helpen we stichting Socialdebt, een organisatie die de schuldenproblematiek onder jongeren aanpakt. Socialdebt betaalt openstaande rekeningen van jongeren en helpt bij het aflossen, zonder extra kosten. Dit geeft ze weer lucht om te leven. Wij helpen Socialdebt met raad en daad: van merk tot app en website. Samen breken we ons hoofd over een data-gedreven systeem van belonen, in plaats van straffen. Ook zitten wij in de Raad van Advies.

C0-create workshop met Socialdebt en Amsterdam Data Collective

Zorgambassade

Voor het derde jaar op rij zijn we partner van de Zorgambassade. Deze denk- en doetank met een acceleratieraad van zorgspecialisten en bestuurders buigt zich over actuele vraagstukken in de zorg en stelt zich als doel om schaalbare oplossingen voor de zorg te realiseren. Er zijn zoveel baanbrekende ideeën om de zorg te verbeteren, die verdienen een uitwerking en een podium. Onze designers en Design Thinking facilitators begeleiden en coachen belangeloos de teams vanaf hun eerste brainstorm tot de eindpresentatie. We helpen bij het uitvoeren van aanvullend onderzoek en het testen van concepten met eindgebruikers. Het programma duurt een jaar en volgt daarbij de Design Thinking-methodiek, van probleem- tot oplossingsfase.

Training Design Thinking met Zorgambassade

 

De jeugd inspireren

Om jong talent te enthousiasmeren over ons vakgebied zijn we ook buiten werktijden actief, voor de stiching IMC Weekendschool. Want wie met volle overtuiging zijn interesses volgt, haalt het meeste uit zijn leven. IMC Weekendschool brengt nieuwsgierige jongeren in contact met enthousiaste professionals, zoals onze eigen UX designers! Deze jongeren komen voor het eerst in aanraking met een creatief beroep en ontdekken nieuwe mogelijkheden voor hun toekomst. De jeugd (en mogelijk de nieuwe generatie ontwerpers) inspireren is een rode draad door de initiatieven die we steunen. 

Zo werken we al sinds de oprichting in 2011 veel samen met opleidingen zoals Hogeschool Rotterdam, Den Haag en TU Delft, bijvoorbeeld door het geven van gastcolleges en het bieden van afstudeerstages op maatschappelijke projecten. In het verlengde daarvan hebben we het afgelopen jaar ook onderzoek uitgevoerd naar de UX-markt en ruim 200 UX-professionals geïnterviewd over hun ervaringen en ambities voor de komende jaren. Lees daarover later meer op onze website!  


Een wereld van verschil maken met design

Als onafhankelijk designbureau investeren we jaarlijks een deel van onze tijd en energie in projecten en initiatieven die aansluiten bij onze eigen missie: de digitale wereld menselijker en gebruiksvriendelijker maken. Wij geloven dat UX design een wereld van verschil kan maken voor mensen. Vind je het belangrijk om naast commerciële UX-opdrachten ook wicked problems aan te kaarten en de verandering van systemen aan te jagen? Of wil je graag aan de slag bij het meest gespecialiseerde UX-bureau van Nederland?

Werken bij Online Department

Bekijk vacatures

Wil je ook werken met je hart en een bijdrage leveren aan een mooie en eerlijke wereld? Bekijk de laatste vacatures of kom een keer langs voor een kijkje in de keuken.

Gerelateerde artikelen

UX en marketing sluiten naadloos op elkaar aan.
MIRO expert partner