Digitalisering in de infra- en energiesector

Machiel Oskam

Partner & strateeg

Bij Online Department zijn we gespecialiseerd in complexe vraagstukken die iedereen in Nederland raken. zoals de digitale transformatie van de energiesector. Netbeheerders, waterbedrijven, aannemers en toeleveranciers moeten digitaliseren en beter samenwerken om de energietransitie mogelijk te maken en te versnellen. 


Waarom is dat nu nodig?

Er is sprake van een file op het elektriciteitsnet, de zogeheten netcongestie. In sommige delen van Nederland mogen eigenaren hun elektrische auto op bepaalde tijden niet meer opladen én er staan duizenden bedrijven op de wachtlijst voor een stroomaansluiting.

Dit schaadt de economie, elke seconde, elk uur, elke dag dat we niet innoveren en meer capaciteit creëren. Tel daarbij op dat er saamhorigheid mist, er een flink tekort is aan technisch personeel én dat er veel verouderde IT-systemen worden gebruikt. Het probleem is urgent en we zijn nog niet te laat om de achterstand in te halen. 

Digitale transformatie

Digitale applicaties en systemen worden in de energiesector steeds meer ingezet om de werkzaamheden voor vakmensen te vereenvoudigen en organisaties en afdelingen te verbinden. De digitale transformatie rondom energie en duurzaamheid is eigenlijk nog maar net begonnen, zo zien we in de praktijk. Als we samen de energietransitie willen versnellen is er nog veel werk te doen.


We zien daarbij de volgende 3 succesfactoren als deel van de oplossing:

1. Gebruiker centraal zetten

Door de mensen die dagelijks werken aan de uitvoering van infraprojecten centraal te zetten bij de ontwikkeling van een app of software applicatie, ontstaan er digitale producten die menselijker en gebruiksvriendelijk zijn en daarmee ook laagdrempelig in gebruik. Het verlaagt de weerstand bij medewerkers om over te stappen op een andere werkwijze. Het resultaat is een hogere adoptie en meer efficiënte bij de uitvoering van werkzaamheden.


“Vakmensen betrekken blijkt de succesfactor. Door gebruikers al vroeg in het proces te betrekken, zorgen we voor een hogere acceptatie van het nieuwe functionaliteiten en innovaties.”

Lees het interview met Lindomar, UX lead bij Infradock.



2. Bestaande werkprocessen digitaliseren

Samen met de netbeheerders, aannemers en andere betrokken partijen ontwikkelen en optimaliseren we bestaande werkprocessen, door deze te onderzoeken, te (her)ontwerpen en gebruiksvriendelijk te ontsluiten via digitale applicaties. Daarmee besparen we tijd en geld, verlagen we de foutmarge bij de planning en uitvoering van infraprojecten en borgen we de kwaliteit van de uitvoering.

Het resultaat staat centraal: de vakmensen in de sector de juiste digitale tools bieden waarmee ze sneller, effectiever en prettiger hun werk kunnen doen. Products that perform, experiences that matter.

3. Meer samenwerken

Tot slot is het van belang om de samenwerking tussen alle partijen te faciliteren en vanuit een gemeenschappelijk belang te werken aan de benodigde innovaties, bijvoorbeeld door co-creatieve methodes in te zetten. We moeten mensen en afdelingen verbinden, binnen en buiten de organisaties, om vooruit te kunnen komen. Enerzijds door het uitwisselen van data en informatie binnen de hele sector en anderzijds door samen te komen in pressure cookers, design sprints, hackathons en andere multidisciplinaire samenwerkingsvormen.

De afgelopen jaren hebben we ons in de samenwerking met opdrachtgevers zoals Stedin, Infradock, Enexis, Mijnaansluiting, Warmtefonds, ANWB Energie en EDSN verder gespecialiseerd in de kansen en obstakels die leven in de sector.


Ervaring in de energiesector

Met onze ervaring in de sector, voor een groot deel opgedaan door de intensieve samenwerking met opdrachtgevers zoals Infradock, zien we veel mogelijkheden om, net als in de zorg, ook van betekenis te zijn in de sectoren infra, energie en duurzaamheid. 

In de volgende video’s laten we zien hoe we de visie en digitale strategie voor Mijnaansluiting, Energyzero en Infradock hebben vastgelegd voor alle belanghebbenden in het netwerk. Video is een effectieve methode om complexe veranderingen eenvoudig uit te leggen. Voor deze partijen hebben we naast de strategie ook het UX/UI design van de apps en applicaties ontwikkeld.


Mijnaansluiting.nl
De afgelopen jaren hebben we verschillende instructievideo’s ontwikkeld om burgers te helpen en te informeren, zoals over de gasafsluiting. We staan ook aan de geboorte van het platform. Samen met 26 netbeheerders hebben we al behoorlijk wat jaren geleden de digitale visie en het prototype voor het nieuwe platform ontworpen. Dat platform is nog steeds in gebruik.

Energyzero.nl
Deze Rotterdamse scale-up zet zich in voor radicale verandering in de energiemarkt door het leveren van dynamische energie en het faciliteren van data en technologie voor nieuwe energieleveranciers, zoals ANWB.
In de samenwerking met Online Department is het UX/UI design ontwikkeld voor de nieuwe app voor het eigen label en ANWB energie.

Daarbij hebben we ook meegedacht over de toekomstvisie voor een presentatie tijdens de Energy Tech Summit. In deze video laten we zien hoe de energiemarkt anders kan worden ingericht en communities samen de levering en het gebruik van energiebronnen eerlijk kunnen verdelen.

Infradock.net
Infradock ontwikkeld digitale oplossingen en innovaties voor de infrasector. Samen met een een UX en product design van Online Department werken we aan het versnellen van de energietransitie. Naast de video over de visie en aanleiding voor de oprichting van Infradock, hebben we ook een video gemaakt over SmartInfra, het eerste product dat is gelanceerd.
Lees meer op de nieuwe website van Infradock.


Digitalisering is een van de sleutels van de energietransitie. Hiermee kunnen we overbodige handelingen, zoals informatie-uitwisseling via e-mail en Excel, automatiseren en de focus leggen op het efficiënter en sneller uitvoeren van infraprojecten.

— Thomas van der Knaap, oprichter en directeur van Infradock.

Wil je meer informatie ontvangen of samen een Design Sprint organiseren om een complex probleem aan te pakken? Neem dan contact met ons op.

Design Sprint met Socialdebt

Samen een complex probleem aanpakken met een Design Sprint?

Een Design Sprint is een krachtige methode om in korte tijd, in samenwerking met alle partners en deelnemers, een technisch probleem op te lossen.

Design Sprint organiseren

Gerelateerde artikelen

UX in Scrum visual
Product led growth als motor voor jouw bedrijf
mkb brandstof app