Armoede is niet je eigen schuld

Machiel Oskam

Partner & strateeg

Samen met Socialdebt zijn we een campagne gestart om met behulp van donaties zoveel mogelijke jongeren uit de schulden te halen én te houden. Want helaas zijn we in het werven van jongeren met schulden te succesvol: dagelijks melden nieuwe jongeren zich aan en delen schrijnende verhalen met ons. We hebben veel meer geld nodig om te zorgen dat de schulden niet verder oplopen.

Met 250.000 euro kunnen we dit jaar nog 100 jongeren aan Socialdebt laten deelnemen. In 2022 en 2023 heeft het team van begeleiders al 190 jongeren ondersteund bij het aflossen van hun schulden en weer een eerlijke financiële basis gegeven. Dat is een hele prestatie, maar het is nog lang niet genoeg. Het aantal aanmeldingen groeit dagelijks. Socialdebt bouwt een brug tussen schuldeisers en jongeren die de schulden niet meer kunnen aflossen. We nemen de schuld van (ongeveer) 2500 euro over en lossen dit direct af bij de verschillende schuldeisers. Dat geeft ademruimte. Al met een kleine donatie kun je direct verschil maken.


Een incassobureau zonder boetes

Socialdebt is daarmee een soort incassobureau, maar dan zonder boetes en verhogingen. Met een dynamisch aflosplan krijgen de jongeren de ruimte om de schulden in hun eigen tijd af te lossen, met ondersteuning van gespecialiseerd coaches. We zetten de stopknop op het zinloos incasseren van geld en de stress die daarbij komt kijken. Geen aanmaningen meer. Ook de schuldeisers zijn daar natuurlijk enthousiast over, want dat scheelt veel in de administratieve lasten. Daarom zijn we ook een pilot met een aantal bedrijven gestart en roepen we schuldeisers op om met ons dynamische aflossingssysteem te gaan werken.


Armoede is niet je eigen schuld

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is armoede niet je eigen schuld. Binnen een jaar kan 2500 euro schuld verdubbelen door extra toeslagen en vorderingen. Of zoals Jamal Oulel, initiatiefnemer van Socialdebt, het glashelder verwoord in dit interview op NPO: “de oplossing voor iets niet kunnen betalen is het duurder maken”. Waarom hebben we in Nederland een systeem waarmee we meer geld vragen aan mensen die het niet hebben? 

En ja, er is ook meer informatie nodig om al in een heel vroeg stadium schulden te voorkomen. Daarom voeren we ook strijd tegen kopen op krediet met bijvoorbeeld Klarna. Er zijn veel mogelijkheden voor steun in Nederland, maar de bureaucratische regelgeving is heel complex en tegenstrijdig, De gemeente helpt alleen de zware gevallen. 

We starten met €250.000, maar dat is nog lang niet genoeg. Het is het begin van een beweging waar jij deel van kunt uitmaken. We creëren met elkaar een systeem waarbij we de financiële middelen en mogelijkheden eerlijk verdelen. Want de mentale stress en depressies onder jongeren groeit. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt voor 2023 een forse stijging van psychische klachten, depressie en slaapproblemen onder jongeren. Laten we samen zorgen dat ze zich niet uitgesloten voelen, naar school kunnen gaan, aan het werk kunnen en voor zichzelf en hun familieleden kunnen blijven zorgen.

Je kunt al doneren vanaf €2,50.


Investeren in sociale projecten

Al drie jaar investeren we met Online Department in Socialdebt. We zetten onze expertise in om maatschappelijke problemen aan te pakken in Nederland. Voor Socialdebt doen we dat met een visie op de lange termijn: we leveren een bijdrage aan een systeemverandering met behulp van onderzoek, innovatiemethodes en digitaal productontwerp. 

Doneer vanaf €2,50

320.000 jongeren hebben ernstige financiële problemen. Samen kunnen we met 250.000 euro de schuld van 100 jongeren aflossen.

Help je mee?

Gerelateerde artikelen

Infradock is live
Training bij De Zorgambassade