Dave de Lange
Partner - Innovation LeadBij Online Department krijgt iedere medewerker de mogelijkheid om tien procent van de werktijd te besteden aan persoonlijke ontwikkeling en groei. Het fundament daarvoor is het Groeikompas; een raamwerk dat in een oogopslag het perspectief toont van je loopbaan bij Online Department. Collega’s zijn laaiend enthousiast. Wat is het geheim?
“Alles uit jezelf te halen en een stapje hoger, dat is wat bij ons kan en waar we je aan alle kanten bij helpen.”
De wereld verandert in een moordend tempo. Toen Online Department in 2011 werd opgericht was UX een onbekende term en moest worden uitgelegd wat UX betekende. Tegenwoordig vragen klanten erom. Het vakgebied is in ontwikkeling, UX-talent is schaars. Daarom is Online Department trots én zuinig op de eigen talenten; professionals die dag in dag uit met UX bezig zijn én zich moeten, maar ook vooral willen blijven ontwikkelen.
Het Groeikompas creëert een mindset
Het Groeikompas inspireert en helpt je om te werken aan de beste versie van jezelf én specialistische groei. Dankzij het systeem weet iedere medewerker precies wat er van hem of haar wordt verwacht. Maar ook waar hij of zij binnen Online Department naartoe kan groeien, wat daarvoor nodig is en wat dit oplevert. Het motiveert om de grenzen op te zoeken van de eigen talenten en mogelijkheden. En dat zorgt weer voor de energie, het plezier en het werkgeluk dat collega’s bij Online Department ervaren. Het past bij de ambitie van een designbureau als Online Department. Want OD’er ben je niet voor een dag, het is een way of life.
Hoe werkt het Groeikompas precies?
UX Gildes
Online Department heeft veel kennis en expertise zelf in huis. Vanuit het Groeikompas en de visie op talentontwikkeling en loopbaangroei zijn specialistische gildeteams samengesteld. UX-researchers zitten in een eigen gildeteam, de developers, visual designers, enzovoort. In deze gildeteams, die eens per maand bij elkaar komen, delen collega’s inzichten en ontwikkelpunten met elkaar. Ze leren er ook hoe ze zich tot elkaar verhouden als collega-experts, wat de verschillende perspectieven (op het vak) zijn en wat je moet doen om te ontwikkelen.
Persoonlijke coaching
Iedere medewerker krijgt daarnaast een persoonlijke coach of buddy toegewezen. Dit kan een collega zijn, maar ook iemand van buiten de organisatie. In januari bepaal je samen een groeidoel voor het eind van het jaar. Je coach helpt je om daar naartoe te groeien, zowel op persoonlijk vlak als op het gebied van UX-skills. Het is dus ook goed mogelijk dat je – op den duur – niet alleen zelf wordt gecoacht, maar ook een van je collega’s coacht.
Leerdoelen opstellen
Het opstellen van leerdoelen gaat hand in hand met een vast onderdeel van het Groeikompas: het assessment ‘Strengtsfinder’ van het gerenommeerde bedrijf Gallup Inc. Deze test meet persoonlijkheid en brengt deze in kaart. De sterke punten dienen als vertrekpunt om samen met je coach het groeimodel in te vullen. Het doel en de belangrijkste resultaten worden aan het eind van het jaar bekeken. Eigenlijk maakt iedereen een groeiafspraak met zichzelf, de realiteit zorgt voor de reflectie.
“Eigenlijk maakt iedereen een afspraak met zichzelf, de realiteit zorgt voor de reflectie.”
Studiebudget
Het jaarlijks studiebudget is naar eigen invulling te besteden. Je mag een driedaagse specialistische training volgen in Nederland, maar voor een verdieping of verbreding van je kennis ook een seminar in Denemarken bezoeken. De enige voorwaarde is dat de opgedane kennis en inzichten bijdragen aan je te bereiken doelen.
Elkaar inspireren en ontwikkelen
De superkracht van de verschillende gildeteams is dat collega’s elkaar naar een hoger niveau tillen. Dat kan alleen door met elkaar in dialoog te gaan en je (persoonlijke) groeidoelen en ontwikkelingen te delen. Iedereen doet dit dan ook. Zowel aan het begin, maar ook gedurende en aan het einde van het jaar. Op deze manier inspireer en leer je van elkaar. Medio juni is er een evaluatiemoment. Je ontvangt feedback en er wordt met elkaar gekeken of en welke hulp er nog nodig is om je doelen te bereiken. Aan het einde van het jaar is er weer een inspiratiemoment en vertel je in je gildeteam over een case en over de ‘reis’ die je in het jaar hebt afgelegd. Samen met je collega’s spiegel je je voortgang. Deze ontwikkelingen neem je mee naar je beoordelingsgesprek. En in het nieuwe jaar begint een nieuwe cyclus.
Uit welke bouwstenen is het Groeikompas opgebouwd?
Functies: van operationeel naar leiderschap
Het Groeikompas kent kort gezegd twee ‘tracks’: operationeel en leiderschap. Er wordt vooral gekeken naar ervaring en de impact die je maakt. Als je als junior in dienst treedt, ben je – gechargeerd – vooral met je eigen activiteiten en jezelf bezig. Wanneer je opschuift richting medior, ga je al vanuit een bredere context naar je werk kijken. Je bent ook meer bezig met mensen om je heen. Op senior niveau ga je steeds beter zien hoe producten in hun context passen en ook hoe het team in de organisatie past. Daarna gaan de functieniveaus richting ‘lead’ en ‘C-level’. Over al deze verschillende assen schept het Groeikompas duidelijkheid in verantwoordelijkheden en verwachtingen.
Competenties
Het Groeikompas laat ook zien wat de competenties zijn die bij elk functieniveau horen en op welke manier de eigen ‘Academy’ daar een oplossing of ontwikkelactiviteit voor biedt. Omdat het systeem laat zien welke competentie er nodig is voor een bepaalde functie, bijvoorbeeld ‘samenwerken’ voor een junior, kun je in gesprek gaan over de mate waarin de competentie is ontwikkeld. Het Groeicompas geeft handvatten om na te denken, afwegingen te maken en ook kansen in kaart te brengen: op welk niveau ‘zit’ iemand, hoe kan hij of zij zich verder ontwikkelen en wat moet daarvoor gebeuren?
Het geheim
De belangrijkste drijfveer voor de meeste mensen is ‘persoonlijke groei’. Mensen willen weten wat hun mogelijkheden zijn als ze ergens aan de slag gaan. Online Department biedt perspectief. Daarnaast hebben mensen baat bij structuur. Het Groeikompas is ons speelveld waarbinnen je plannen maakt (=structuur) en je talent ontwikkelt (= persoonlijke groei) tot ongekende hoogte. Online Department wil collega’s helpen om te ontdekken wat het beste bij hen past. Want als je dát weet en ook de ruimte en middelen krijgt om daar aan te werken, weet je dat je goed zit.
UX-kriebels en kennismaken?
Online Department biedt UX-specialisten niet alleen een toffe werkplek, we helpen je om te ontdekken wat het beste bij jouw ontwikkeling past. Want als je dát weet en ook de ruimte en middelen krijgt om daar aan te werken, weet je dat je goed zit. Wil jij met ons kennismaken? Mail Dave of bel voor een afspraak: 010 – 8911051.
Join the family
Werken bij het leukste en meest gespecialiseerde UX design bureau van Nederland én gestructureerd werken aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling? Kom langs om een dagje mee te draaien en je nieuwe collega's te ontmoeten.
Bekijk vacatures