Hoe design kan bijdragen aan verlagen van de schuldenberg

Machiel Oskam

Partner & strateeg

Als het gaat om de schuldenproblematiek in Nederland is straffen een lucratief verdienmodel. De schuldenindustrie levert zelfs 1 miljard euro per jaar op. Prima business, dus waarom zou je dat willen veranderen? Omdat de schulden toenemen en de maatschappelijke schade op de lange termijn niet is te overzien. Over wicked problems gesproken.

Verslavende algoritmes en designmethodes

Schuldeisers willen snel incasseren en incassobureaus varen er wel bij, maar veel mensen met schulden komen in een vicieuze cirkel terecht waarin elk perspectief ontbreekt: schulden kunnen leiden tot nieuwe problemen, zoals stress, uitval op het werk en criminaliteit. We hoeven de toeslagenaffaire hier niet opnieuw op te rakelen. De maatschappij betaalt mee. Dat kan anders. Onderzoek toont aan dat de designmethodes en algoritmes die ons verslaafd maken en houden aan social media apps (geleerd uit de gokindustie), ook werken bij positieve prikkels, zoals het tijdig innemen van medicijnen, het doen van oefeningen om te revalideren en dus ook bij het aflossen van schulden. Het systeem van straffen kunnen we omdraaien naar een systeem van belonen. Dan hebben we geen deurwaarders meer nodig en wordt er niet meer verdiend op vorderingen op schulden. Bedrijven kunnen zelfs veel tijd en geld besparen door te stoppen met incasseren op de oude manier. Dit vraagt wel om een systeem-en cultuurverandering en flink wat visie. Hoe lang wassen we onze handen nog in onschuld?

Lees het hele artikel hier.

Design for wicked problems

Elke maand schrijft Machiel op LinkedIn hoe design kan bijdragen aan sociale en maatschappelijke vraagstukken. Op de hoogte blijven van wicked problems en design? Bekijk deze en andere nieuwsbrieven op LinkedIn, en abonneer!

Abonneren

Gerelateerde artikelen

UX en marketing sluiten naadloos op elkaar aan.
ROI van UX