De Lean Product Owner

Dave

Dave de Lange

Partner - Innovation Lead

Veel product owners die ik de afgelopen tijd heb gesproken vertellen mij dat ze voornamelijk bezig zijn met het schrijven van userstories en orde scheppen in een overvolle backlog. Een belangrijke taak, maar is dat de juiste manier om een waardevol product te maken? Product ontwikkeling vereist naast tactische taken ook een sterk strategisch aspect en het splitsen van deze taken is niet per definitie een goed idee. Splitsen maakt het werk van de product owner in ieder geval een stuk minder efficiënt.

De PO rol zoals we die nu kennen komt voort uit Scrum. Als PO ben je verantwoordelijk voor “maximising the value of the product create.” Oftewel, je bent continue bezig om de afweging te maken tussen waarde en de tijd die nodig is om een specifieke feature te ontwikkelen. Dit is een voornamelijk tactische rol met als belangrijkste taken het managen van de backlog, opstellen van requirements en samenwerken met het development team.

Wat zijn tactische Product Owner taken?

  • Het prioriteren en managen van de backlog
  • Het schrijven van user stories
  • Release planning
  • Aanwezig zijn bij Scrum meetings
  • De brug bouwen tussen de Scrum Master en het development team

We moeten niet vergeten dat Scrum slechts een development framework is en niet gaat over product management. Daarbij kijk je meer holistisch naar de product strategie en de roadmap.


Wat zijn strategische Product Owner taken?

  • Ontwikkelen van een product strategie
  • Managen van de product roadmap
  • Managen van de stakeholders
  • Tracken van product performance en financial forecast

Er is de afgelopen jaren veel geschreven over digitale productontwikkeling. Lean Startup is inmiddels niet alleen voor startende ondernemers de way to go, ook grote organisaties omarmen het gedachtegoed. Waar Scrum lang het toverwoord is geweest beseffen steeds meer organisaties dat dit slechts een framework is. De wil om te leren is belangrijker dan willen produceren van zoveel mogelijk features. En waar je vroeger met een klein team nog alles zelf deed zijn veel zaken zo specialistisch geworden dat het aantal rollen dat zich bezighoudt met productontwikkeling is toegenomen.

UX Audit specialist

Op zoek naar een interim product owner?

Onze UX design consultants hebben ruime ervaring als interim product owner en ondersteunen bij het ontwikkellen van onderscheidende digitale producten.

Product owner inhuren