Home of UX experts

Betrokken, creatief en altijd in ontwikkeling.

Home of UX experts

Online Department is een onderzoeks- en ontwerpbureau, gespecialiseerd in user experience design en digitale innovatie.

Founded by designers.
Het Rotterdamse bedrijf is in 2011 opgericht door Dave de Lange, Machiel Oskam en Hans Bartman. Dave en Machiel zijn beiden nog steeds dagelijks actief als designers en trainers op locatie bij klanten. Zo blijven ze scherp en op de hoogste van de nieuwste uitdagingen in het bedrijfsleven.

Dat heeft ook impact op de cultuur: onze werknemers worden intensief begeleid door ervaren vakidioten en continu uitgedaagd om het maximale uit zichzelf te halen.

Al vanaf de oprichting laten we ons sturen door een duidelijke missie: tegenwicht bieden aan de snel digitaliserende wereld om ons heen door software menselijker en gebruiksvriendelijker te maken. Ook toen user experience (UX) design nog van ondergeschikt belang werd gezien en onderzoek als een overbodige kostenpost, hebben de oprichters altijd geloofd in de samenwerking met IT en technologie bedrijven. 

Inmiddels is UX design uitgegroeid tot een volwassen markt en bestaat ons team van UX experts uit 22 researchers, interactieontwerpers, user interface designers, facilitators en trainers. Met gemiddeld 30% groei per jaar is Online Department een gezonde onderneming waarbij de cultuur en het geluk van de werknemers centraal staat.

 

On-site UX experts
Door op locatie te werken bij onze opdrachtgevers kunnen we aantoonbaar maken wat de waarde is van ons klantgerichte proces. Daarmee helpen we duizenden professionals in binnen- en buitenland om tijd te besparen en gemakkelijker hun werk te kunnen doen. Bijvoorbeeld door meer aandacht en tijd vrij te maken voor het verlenen van zorg met slimme en intuïtieve software applicaties.

De design thinking mindset ligt aan de basis van alles wat we doen. Dat begint met empathie, begrip voor de zakelijke en culturele uitdagingen binnen jouw organisatie en begrip voor de behoeften van jouw klant. Door het uitvoeren van marktonderzoek en gebruikersonderzoek verlagen we faalkans van digitale innovaties en zorgen we voor het verhogen van merk- én klantwaarde.


Premium UX agency
Online Department is het eerste gespecialiseerde UX design bureau in Nederland dat zich volledig richt op software en digitale innovatie. We volgen een strenge selectieprocedure bij het aannemen van mensen. Iedereen bij Online Department wordt begeleid door een senior designer en kiest meerdere keren per jaar een training in binnen- of buitenland om te groeien als professional.

Het resultaat is dat onze multidisciplinaire teams heel zelfstandig werken, zich duidelijk durven uit te spreken over het te volgen proces, en snel kunnen schakelen onder druk. Onze klanten waarderen onze dienstverlening met een gemiddelde van 8,3. Dat heeft alles te maken met onze passie voor het vak, het tempo waarin we resultaat behalen en de het niveau van de producten die we ontwerpen.


Digitale innovatie
De groeiende behoefte om versneld te digitaliseren vraagt om een andere aanpak. Deze is waarde-gedreven en niet IT-gestuurd. Door samen een gemeenschappelijke visie op te stellen en te experimenteren, leren we wat de werkelijke behoefte is in de markt en sturen we tijdig bij, tot de waarde bewezen is. Volgens de filosofie van Online Department helpen we – nadat we het hebben voorgedaan – organisaties met het optuigen van hun eigen UX afdeling en interne UX competenties. Onze trainers begeleiden en coachen software development teams om het user-centered design proces structureel te blijven toepassen.


Met Online Department kies je voor een intensieve samenwerkingsvorm waarbij engineers en designers samenkomen om elkaars krachten te vermenigvuldigen. Vooraf aan de start van een project bepalen we welke expertises en tools het beste passen bij jouw product- of service innovatie  vraagstuk, van het ontdekken van een nieuw digitaal verdienmodel, tot het optimaliseren van bestaande software.

Bekijk ons proces

 

Onze missie
We zijn hard op weg om steeds meer software makers en technologiebedrijven in Nederland te overtuigen van de kracht van ons user-centered design proces. Onze grote droom is om alle bedrijven in Nederland te raken en te inspireren met behulp van trainingen, workshops en masterclasses. 

BHAG

In 2025 werken alle software bedrijven in Nederland volgens ons user-centered design proces.

  • Leading By Example

    Door het voor te doen laten we software makers en technologiebedrijven zelf ervaren wat de waarde is van ons user-centered design proces.

  • Learning By Doing

    Verandering begint bij mensen. Door intensief samen te werken met onze opdrachtgevers dragen we direct praktische kennis over aan leiders, managers en teams.

  • Data-driven Design

    Al onze ontwerpkeuzes kunnen we onderbouwen met kwalitatieve en kwantitatieve data. We maken business impact en klanttevredenheid meetbaar.

Educatie & Training

De wereld verrijken met hoogwaardige software doen we niet alleen door het zelf te ontwerpen, maar ook door het trainen van technologie bedrijven en young professionals.

Contact

Haal meer uit je software en digitale business.

Neem contact met ons op over:

Contact

Expert Tamara

Algemene informatie

info@onlinedepartment.nl

Worskhops & Masterclasses

events@onlinedepartment.nl

Maashaven Zuidzijde 2

3081 AE Rotterdam

Plan Je Route

Algemene informatie

info@onlinedepartment.nl

Worskhops & Masterclasses

events@onlinedepartment.nl