fbpx

UX times

Online Department en Scrum Academy verenigen hun kennis over UX en Agile werken

Webinar SCRUM Academy
Door Machiel, Oprichter & UX Maturity Trainer @ Online Department

Ineengeslagen handen voor een duidelijk doel: meer aandacht voor de integratie van UX met Agile en Scrum. Online Department en Scrum Academy spelen als kennispartners gezamenlijk in op een groeiende behoefte aan harmonisatie tussen UX en Scrum.

Want hoewel het centraal stellen van de klantbehoefte tijdens softwareontwikkeling vaak breed gedragen wordt, blijkt het in de praktijk nog lastig uitvoerbaar. Zonde! Want dit belemmert de impact. We geven in dit artikel het woord aan Gert-Jan Danenberg, managing director & Agile coach bij Scrum Academy. Wat hebben organisaties aan het bundelen van deze kennis?

Gezamenlijk kennis delen met organisaties over UX en Agile is dus het plan, waarom? 

“Het begint allemaal bij ‘kijken naar het werkelijke probleem’. De teams van Online Department die bij opdrachtgevers hun werk doen, stuiten nogal eens op organisatievraagstukken die een goede uitvoering van UX in de weg zitten. Organisaties worstelen bijvoorbeeld met hun organisatiecultuur of huidige manier van werken. En dat is heel logisch. Omdat UX een essentiële schakel is bij de digitalisering, raakt het alle afdelingen. 

Ik vind het heel mooi om te zien dat, ook jonge, UX designers bij OD breder durven te kijken. Met een holistische blik analyseren ze wat er nodig is om hun werk beter te kunnen uitvoeren, omdat ze organisaties écht verder willen helpen. Tegelijk willen ze vooral bezig zijn met gebruikersonderzoek en design. Vanuit Scrum Academy kunnen we helpen met de extra kennis die dan nodig is. Omdat wij gericht zijn op de organisatiekant en leiderschap. Wij helpen processen te verbeteren. En ondersteunen, om de verandering naar een meer user-centered aanpak die door Online Department in gang wordt gezet, daadwerkelijk te realiseren.”

Dus integratie van UX en Scrum versoepelt de weg naar digitalisering en waardegedreven werken voor organisaties?

“Ja. De belangrijkste reden voor het integreren van UX en Scrum, of eigenlijk de Agile mindset, is voorkomen dat we vastlopen in projecten. Als een organisatie inzet op innovatie en waardegedreven werken, is het belangrijk dat heel de organisatie daarin mee kan bewegen. Als een UX team van Online Department aan de slag gaat binnen een innovatieteam of aan boord komt als innovatie-afdeling, maar de organisatie werkt verder helemaal nog niet op deze manier of beweegt niet mee, bijvoorbeeld door oude managementstructuren of oude besluitvorming, dan lopen projecten regelmatig vast. Om van begin tot eind waarde te leveren, moet aan allebei tegelijk gewerkt worden.” 

De gewenste wendbaarheid is te realiseren als een organisatie Agile gaat werken. Dat is een flexibele manier van organiseren, waarmee sneller ingespeeld kan worden op veranderingen. Scrum is een middel om dit te bereiken, maar moet geen doel op zich zijn. Het gaat er vooral om dat wanneer een organisatie wendbaar en flexibel is, UX veel beter kan worden uitgevoerd. En dat betekent: meer snelheid en innovaties die succesvol in de markt kunnen worden gezet. Maar ook meer autonomie en werkplezier binnen de teams.”

Het gaat al de goede kant op toch; steeds meer organisaties werken Agile?

“Absoluut. Dus dat is een mooie ontwikkeling. Die zich al lang niet meer beperkt tot de IT. Ook bijvoorbeeld in de commerciële dienstverlening, het onderwijs of binnen ketensamenwerking, wordt er steeds meer Agile gewerkt. Maar dat vraagt om veel verandering. In leiderschapsstijlen, organisatiestructuur, teamsamenstellingen, HR-beleid en beloningen bijvoorbeeld. Dat transformeren om echt Agile te kunnen werken, is soms nog lastig. 

Wij zien liever, in plaats van vasthouden aan ingewikkelde Scrum-frameworks die het geheel juist weer star maken, dat organisaties weer gaan denken als start-ups en scale-ups. Dit soort bevindingen, en de uitdagingen die we zowel vanuit Online Department als vanuit de Scrum Academy tegenkomen binnen organisaties, zijn heel interessant om over te sparren samen! En zijn goed te gebruiken bij gezamenlijke trainingen en consultancy.”

Er komt een eerste gezamenlijke webinar aan. Jullie willen stimuleren dat innovatie en UX organisatiebreed wordt aangepakt. Kun je dat uitleggen?

“Als kennis vast blijft zitten binnen de innovatie-afdeling, is dat gewoon heel erg zonde. Door niet alleen dit team maar juist al je teams te laten samenwerken met gebruikers, lever je gegarandeerd meer waarde. Teams zijn gemotiveerder, doelgerichter met hun product bezig en geloven zelf ook veel meer in hun eigen product. Doordat ze directe feedback krijgen. Ook is die samenwerking met gebruikers dé manier om goede ideeën te genereren. Al met al levert het dus veel meer op.” 

Benieuwd hoe je innovatie en UX organisatiebreed aanpakt? Meld je aan voor de webinar op 26 november!

De eerste webinar van Scrum Academy en Online Department is op donderdag 26 november. Bekijk het programma en meld je direct aan voor ‘Maak een UX-lab van je hele organisatie!’.

Meer UX, Agile en Scrum kennis delen: wordt vervolgd!

Naast de webinars, waarvan er absoluut meer gaan volgen, gaan we Scrum Academy ook betrekken bij een nieuw platform van Online Department. Dit platform, UX People, is gericht op kennis delen, coaching en training, om het niveau van UX in Nederland te verhogen. Vanuit onze visie dat UX en Agile een sterk team vormen, gaan we het programma van Scrum Academy laten aansluiten bij onze training- en coaching-oplossingen. Om te faciliteren dat organisaties en individuen ook op dit vlak begeleid kunnen worden. 

Mooie plannen dus, waar we erg naar uit kijken. Stay tuned! 

De belangrijkste reden voor het integreren van UX en Scrum, of eigenlijk de Agile mindset, is voorkomen dat we vastlopen in projecten.

Gert-Jan Danenberg SCRUM Academy

Wil je op de hoogte van de laatste UX trends en onze gratis webinars? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Alles leren over UX? Ontvang de UX Times nieuwsbrief in je mailbox.

Jouw gegevens worden niet gedeeld met derden en alleen gebruikt voor onze mailinglist.
Contact

Haal meer uit je software en digitale business. Neem contact met ons op over:

Contact

Expert Tamara

Algemene informatie


info@onlinedepartment.nl

Worskhops & Masterclasses


events@onlinedepartment.nl
010 - 8911051

Maashaven Zuidzijde 2

3081 AE Rotterdam

Algemene informatie


info@onlinedepartment.nl

Worskhops & Masterclasses


events@onlinedepartment.nl
Plan Je Route