
Door Tineke, Lead Interaction Designer @ Online Department
24 september 2018Als UX designers willen we producten ontwerpen die voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk zijn – een nobel en ambitieus streven. Inclusive design is een mindset die daarbij helpt (meer hierover lees je in deel 1 van dit artikel). Door bij het ontwerp van elke nieuwe feature rekening te houden met mensen met verschillende beperkingen, kun je voldoen aan de behoeften van zoveel mogelijk gebruikers, zonder dat je hier achteraf speciale aanpassingen voor moet doen. In dit artikel vind je 6 ontwerpprincipes die je kunnen helpen om de wereld en jouw product te bekijken door de ogen van iemand met een (tijdelijke) beperking.
1. Ontwerp voor mensen
Als UX designer wil je je zo goed mogelijk in leven in de leefwereld van je gebruikers, om een zo goed mogelijk product te ontwerpen. Bij het toepassen van inclusive design, is het nog belangrijker om je bewust te zijn van je eigen vooroordelen. Het is altijd goed om mensen uit verschillende gemeenschappen en met verschillende beperkingen te betrekken bij je design proces. Zo zie je met eigen ogen waar ze tegenaan lopen en wat ze nodig hebben.
Probeer deze mensen dus te betrekken in je onderzoeksfase, door ze te interviewen of uit te nodigen voor usability tests. Dit hoeft natuurlijk niet bij elke test die je doet, al zou dat heel mooi zijn! Wanneer je af en toe meekijkt met iemand met een bepaalde beperking, zul je merken dat je in je ontwerpproces automatisch al rekening houdt met mensen die je gesproken hebt, en oplossingen probeert te bedenken die zij ook zouden kunnen gebruiken. Je begint jouw product als het ware door hun ogen te zien.
Het kan lastig zijn om de juiste mensen te bereiken. Barclays Bank maakte twee handig setjes persona’s (Diverse Personas Issue 1 en Diverse Personas Issue 2) met bepaalde veel voorkomende beperkingen, die je kunt naslaan tijdens je ontwerpproces als er geen tijd of mogelijkheid is om echte mensen te interviewen.
2. Vind momenten van ‘exclusie’
Vervolgens kun je een analyse maken van hoe je product of service past binnen de behoeften van gebruikers met ernstige beperkingen. Je kunt bijvoorbeeld een Customer Journey Map maken en deze analyseren aan de hand van de behoeften van gebruikers die je hebt gesproken of met behulp van de bovengenoemde persona’s. Zoek naar punten van exclusie; waar loopt je gebruiker vast door zijn of haar (tijdelijke) beperking? Waardoor komt dit, en wat zou je er dus aan kunnen doen? Spoor deze punten op en gebruik ze als startpunt voor innovatie.