UX times

Hoe ik mijn Personal Mission statement schreef

Heb je ooit het gevoel gehad dat je niet meer wist wat je wilde? Het gevoel dat je verdwaald was in je werk, persoonlijke leven, vrienden, relaties en andere dingen? 🤯 Ik heb dit gevoel gehad en ik moet toegeven dat dit gevoel vaker terug komt.

Het deed me aan het denken zetten. Hoe krijg ik meer grip om mijn leven? Hoe kan ik beter mijn doelen neerzetten en naleven. Ik kwam erachter dat het startpunt bij mijzelf ligt.

Bij mij startte het allemaal toen ik begon met fulltime werken. Het eerste jaar is zwaar. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Het kostte veel energie en in mijn eerste jaar zei ik tegen alles ‘Ja’. Ik was zeer behulpzaam en voerde veel extra werk uit, want zoals altijd wilde ik mijzelf bewijzen. Maar op een bepaald punt werd het frusterend. Ik zei overal ‘Ja’ tegen en andere mensen zeiden ‘Nee’. Vanaf toen ben ik meer gaan lezen over mindfulness, doelen en ook de personal mission statement.

“A personal mission statement becomes the DNA for every other decision we make”.
— Stephan Covey

Veel bedrijven hebben een personal mission statement. Het helpt het bedrijf in lijn te staan met de kernwaarden die ze willen naleven en helpt ze te focussen op wat belangrijk is en waar ze impact kunnen brengen. Als een personal mission statement zo belangrijk is voor bedrijven, waarom zou het dan niet van waarde zijn voor mensen? 🤔

Mensen hebben veel tijd nodig om belangrijke beslissingen te nemen. Ik kwam erachter dat een personal mission statement daaraan kan bijdragen. Een voordeel is dat een statement helpt om grenzen te stellen voor jezelf en vooral je te houden aan jouw grenzen. Het helpt je daarnaast om een duidelijk beeld te krijgen van wat je wilt in het leven. Ook helpt het om dingen weg te schuiven die niet van belang voor je zijn.

Maar het helpt ook mensen om jou heen. Zoals je collega’s, familie en vrienden. Als zij weten wat je wilt in het leven dan kunnen ze je daar ook beter bij helpen en begrijpen welke keuzes je maakt.

Ik werk vaak in verschillende teams en wanneer zij weten wat voor persoon ik ben en weten welke doelen ik heb wordt het voor het team veel makkelijker om samen te werken. Je creëert begrip voor elkaar. Dit zal zorgen voor een sterkere band, beter team en uiteindelijk betere resultaten.

De eerste stap

Wat zijn dingen waar je 200% voor gaat? Wat maakt je emotioneel? Waar heb je passie voor? Deze vragen kunnen je helpen om beter te begrijpen wie je bent als persoon.

Hier onder zijn een aantal vragen die je kunnen helpen (met soms een antwoord van mij)

 • Wat is het probleem wat je ziet in de wereld?
  Wil je het milieu helpen? Of wil je dierenleed stoppen?
 • Wat wil je oplossen? Beter maken?
  Of misschien is het een kleiner probleem, persoonlijker zoals: Zelfverzekerder worden.
 • Waarom doe je wat je doet?
  Ik hou heel erg van geschiedenis en ik deel dit met andere mensen. Belangrijker nog ik leer anderen hoe belangrijk geschiedenis is.
 • Welke ervaring heeft hier aan bijgedragen?
  Ik ging vroeger vaak naar museums met mijn familie en ik ben altijd erg nieuwsgierig en zoekende naar nieuwe verhalen vanuit het verleden.
 • Wat zou de beste versie van jezelf zijn?
  Wat maakt jou uniek? In mijn geval is dat passie en zorgzaamheid.
 • Hoe ben jij anders dan andere mensen? Wat maakt jou uniek?
  Ik ben bijvoorbeeld altijd erg eerlijk. Soms te erg..
 • Is jou missie specifiek genoeg dat het verschilt met anderen?
  Andere mensen zouden niet jou personal mission statement moeten kunnen gebruiken. Het is persoonlijk.

Misschien kan je een paar vragen beantwoorden, maar misschien ook niet. Het is niet erg dat je het nu nog niet weet. Een personal mission statement heeft tijd nodig.

Energie woorden

In de tweede stap ga je woorden op schrijven die passen bij jou als persoon. Je kan een mindmap maken waar je alle woorden neerzet die voor jou belangrijk zijn. We noemen ze energie woorden.

Als voorbeeld deel ik mijn energie woorden met jou:

Vertrouwen
Eerlijkheid
Creativiteit
Behulpzaam
Empathie
Geschiedenis
Passie
Liefde
Harmonie
Energie
Spontaniteit
Vrijheid
Humor
Waardering
UX (user experience)

Je kan zoveel woorden opschrijven als je wilt, als ze maar waarde hebben voor jou. Schrijf nu ook eens jouw energie woorden op! ✍🏻

Als je kan zien heb ik aardig wat energie woorden en ik kan er nog meer verzinnen. Het is belangrijk om een kleinere groep woorden te krijgen die het belangrijkst voor je zijn.

Probeer de woorden te vergelijken en beslis welke het belangrijkst voor jou is. Aan het eind heb je een top 5 met energie woorden.

“Als je geen plannen maakt, doet iemand anders dat voor je”.
— Sanne Kloot

Nu heb je een top 5 van energie woorden die het belangrijkst voor je zijn als persoon. Kan je nu een personal missions statement schrijven in een zin of meerdere zinnen? Ik zal mijn statement met je delen, zodat je een voorbeeld hebt.

Ik heb, creër en geef passie over geschiedenis en UX aan andere mensen. Ik ben toegewijd om anderen om mij heen hulp en sympathie te bieden. Ik wil een leven leiden vol met creativiteit, eerlijkheid met mijn partner, familie en vrienden.
— Sanne Kloot

Mijn energie woorden zoals je kan zien zitten allemaal in mijn statement. Het zijn zinnen waarop ik elke dag kan bouwen. Het helpt mij tot mijn doelen te komen en keuzes te maken. Als voorbeeld: Het is mijn doel om geschiedenis te creëren en te delen met andere mensen. Ik ben daarom een instagram gestart waar ik elke dag geschiedenis deel.

In mijn werk creëer ik UX and deel ik mijn kennis met collega’s. Ik ben er altijd om mensen te helpen. Ik luister en praat met hun over problemen en kansen (sympathie).

Hier zijn wat tips voor het schrijven een statement

 • Start de zin met ‘Ik’
 • Het is kort, maar powerful!
 • Het voorkomt afhankelijkheden
 • Het zou een balans moeten zijn tussen jou en anderen
 • Het is tijdloos

Iterations

Yes, je hebt je eerst personal mission statement geschreven. 🙌🏻 Gefeliciteerd! Laten we het versie 1.0 noemen. Je statement is namelijk nooit af. Het is een proces. Maak iteraties en maak het echt van jezelf. Het kan veranderen in een maand of jaar, maar ook in dagen. Het zou moeten staan voor wat jij wilt in het leven en hoe jij je leven wilt leiden.

Maar hoe weet je of je een goede statement hebt geschreven? Laat andere mensen het lezen en vraag of ze je herkennen en of het bij je past. Misschien kunnen zij je helpen om je statement meer uniek te maken, zoals jij dat ook bent! Als het goed is kennen ze jou en kunnen ze je makkelijker vertellen waarom je precies uniek bent.

Outstanding people have one thing in common: An absolute sense of mission

Zig Ziglar Author, salesman and motivational speaker

Om mij heen merkte ik ook dat veel mensen geen statement of doelen hebben gedefineerd. Ze konden ook niet makkelijk opnoemen wat hen uniek maakt. Echt zonde! Waarom weet je als persoon niet wat speciaal aan jou is? Denk je dat je hetzelfde bent als iedereen om je heen? Ik denk van niet. Iedereen zou moeten weten wat zijn unieke punten zijn, er achter staan en ook ze delen met anderen.

Het heeft mij heel erg geholpen om mijn doelen te definiëren. Ik zeg nu vaker ‘nee’ tegen dingen die ik niet wil doen en daarnaast ook zeg wat ik wel graag wil. Het helpt me eerlijk te zijn tegen mijzelf en als ik het lees geeft het mijn focus. Door de statement voel ik mij zelfverzekerd en het motiveert mij om de statement te volgen. Het is soms nog steeds een battle met mijzelf, maar stap voor stap helpt de personal mission statement met focus en controle.

Het is best moeilijk om zelf een personal mission statement te creëren, maar wel een uitdaging! Ik heb voor jou speciaal een ‘Personal Mission Statement’ template ontworpen om gemakkelijker jouw statement op te zetten. Je kan het template hier gratis downloaden: Personal mission statement template.

Geef een 👏 als je dit leest en denkt: ‘Ik wil ook een personal mission statement schrijven!’ of wanneer je ook vindt dat het belangrijk is om een statement te hebben en te delen!

Bedankt voor het lezen!

Zelf aan de slag met Personal Mission Statement? Download de gratis template.

Download

Alles leren over UX? Ontvang de UX Times nieuwsbrief in je mailbox.

Jouw gegevens worden niet gedeeld met derden en alleen gebruikt voor onze mailinglist.

Lees ook

Contact

Haal meer uit je software en digitale business.

Neem contact met ons op over:

Contact

Expert Tamara

Algemene informatie

info@onlinedepartment.nl

Worskhops & Masterclasses

events@onlinedepartment.nl

Maashaven Zuidzijde 2

3081 AE Rotterdam

T 010 - 8911051 Plan Je Route

Algemene informatie

info@onlinedepartment.nl

Worskhops & Masterclasses

events@onlinedepartment.nl