fbpx

UX times

Even voorstellen: Marieke Morsch

Door Machiel, Oprichter & UX Maturity Trainer @ Online Department

Ervaring aan organisatiekant, met digitaal transformeren. Ervaring aan bureauzijde, met veel verschillende soorten digitale projecten. En gedreven om organisaties, teams en mensen te helpen met digitale innovaties. Klinkt als een mooie toevoeging aan het Online Department-team. En dat is ze! 

We stellen graag aan je voor: Marieke Morsch. Alweer even bij onze club. Eerst op freelance basis, nu voor vast. En al heel wat mooie projecten verder. Daar vertellen we je graag iets meer over.

Oké, brand maar los: wat doe jij binnen Online Department? 

“Ik begeleid organisaties die meer willen innoveren, of een digitaal product of dienst aan het ontwikkelen zijn. Ik help ze de juiste focus te vinden. Wat zijn de bedrijfsdoelstellingen? Welke behoeften hebben gebruikers? Samen verzamelen we de juiste inzichten om daarmee de beste keuzes te maken, nog voor er daadwerkelijk kosten gemaakt worden voor ontwikkeling. 

Dit deed ik voorheen ook, als freelancer. Maar nu ook een aantal dagen per week in vaste dienst bij Online Department. In deze functie als lead Innovatie, faciliteer ik bijvoorbeeld strategische sessies en Design Sprints.”

Head of Education

“Daarnaast heb ik een rol die weleens mooi wordt uitgesproken als ‘Head of Education’. Online Department biedt een uitgebreid trainingsprogramma, maar blijft altijd kijken naar behoeftes van bijvoorbeeld UX-designers, product owners en product managers. Om daarvoor ook weer nieuwe trainingen te ontwikkelen. Ik heb er inmiddels twee uitgerold. Die zijn ‘in-company’ te geven, maar je kunt je er ook individueel op inschrijven:

  • De eerste training is gericht op het groeien als creatief leider om je wendbaarheid en innovatievermogen te vergroten. Dit kan door te leren onderzoeken in welke initiatieven voor innovatie de meeste potentie zit. We merken dat het bij organisaties vaak lastig is om UX intern te verkopen. Deelnemers leren hoe ze hun organisatie meekrijgen. Onder andere door de waarde van user centric werken meetbaar te maken.
  • De tweede training is gericht op het verhogen van de performance van productteams en de kwaliteit van digitale producten. Dit programma is ontstaan doordat we merken dat veel developmentteams of Scrumteams overlopen door volle backlogs. Maar tegelijk heel veel ideeën hebben voor innovatie of optimalisatie. Juist met UX-onderzoek en experimenten ontdek je de juiste focus, op wat wel en niet ontwikkeld moet worden. Je voorkomt daarmee dat je tijd en geld investeert in de verkeerde functionaliteiten.”

Sinds kort ben jij dus een vaste member van het OD-team. Wat heeft jou overtuigd je echt aan Online Department te binden? 

“De afwisseling van freelancen vind ik heel leuk. Maar ik vind het ook leuk om met een vast team ergens aan te bouwen. Nu is hier voor mij een combi in te maken. Dus dat is top. 

En ik geloof heel erg in UX en wat het doet. Ik draag graag bij aan de missie van Online Department om UX in Nederland groter te maken. Om het niveau te verhogen, door mensen te trainen. En het belang ervan goed over te brengen. Ik geloof erin dat het veel brengt als organisaties meer user-centered gaan werken. 

Ook zijn er veel mensen binnen Online Department waar ik van kan leren. Hier zit zoveel expertise! En hoewel ik gestart ben in coronatijd, voelt OD als een familie. De collega’s zijn warm, betrokken en altijd in om elkaar en hun klanten te helpen. De sfeer is heel positief. Natuurlijk wil je dat dan niet meer kwijt!”

Welke uitdagingen heb jij in de eerste periode aangepakt? 

“Ik heb in de afgelopen maanden veel verschillende dingen gedaan voor onze klant Lely, wereldmarktleider in robots en innovatieve datasystemen voor melkveebedrijven. Ik heb design sprints gefaciliteerd. Maar ook een value discovery traject doorlopen met onder andere product managers. Er zijn daar zoveel innovatieve ideeën. Goed natuurlijk, om die eerst te onderzoeken. In welke ideeën zit de meeste waarde? Wat speelt er in de markt? Welke probleem gaan we oplossen? En hoe denken gebruikers? We hebben voorbeelden uitgewerkt en gevalideerd of gebruikers op het idee of product zaten te wachten. 

En ik heb me beziggehouden met het uitwerken van de functionaliteiten en processen voor een community voor veehouders. Zodat veehouders ook met vragen ook bij elkaar terecht kunnen. En nieuwe ideeën kunnen toetsen, of om feedback kunnen vragen.”

Klinkt als een veelzijdige baan! Waar kijk je nog naar uit? Heb je voor jezelf in deze rol bepaalde doelstellingen? 

“Ja, ik wil graag nog meer gaan doen met coaching en consultancy. Ik heb al veel ervaring opgedaan met het faciliteren van sessies en het geven van trainingen. En heb ook leiding gegeven aan teams en mensen. Leuk om die ervaring ook voor Online Department in te zetten. Maar het één op één coachen van mensen bij opdrachtgevers is wat nieuwer. Ik heb dit nu bij Lely gedaan en dat soort trajecten wil ik heel graag nog vaker doen.”

Welke uitdagingen liggen er nog op je bordje voor de aankomende tijd? 

“Naast het verder uitrollen van de nieuwe trainingen en naar verwachting een vervolgproject voor de Lely-community, ga ik ook voor andere klanten aan de slag. Zo staat er een Design Sprint voor Bakker & Spees een een training voor First Technology op de planning.”

Leuke uitdagingen, veel succes Marieke!

Ook stappen maken met innovatieve ideeën of je software product?
Marieke helpt graag. Neem dus zeker contact op als je op zoek bent naar focus binnen je productontwikkeling of wanneer je innovatietraject wel een boost kan gebruiken!

Wil je op de hoogte van de laatste UX trends en onze gratis webinars? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Alles leren over UX? Ontvang de UX Times nieuwsbrief in je mailbox.

Jouw gegevens worden niet gedeeld met derden en alleen gebruikt voor onze mailinglist.
Contact

Haal meer uit je software en digitale business. Neem contact met ons op over:

Contact

Expert Tamara

Algemene informatie


info@onlinedepartment.nl

Worskhops & Masterclasses


events@onlinedepartment.nl
010 - 8911051

Maashaven Zuidzijde 2

3081 AE Rotterdam

Algemene informatie


info@onlinedepartment.nl

Worskhops & Masterclasses


events@onlinedepartment.nl
Plan Je Route