fbpx

UX times

Zo maak je jouw EPD of HIS gebruiksvriendelijker

Door Machiel, Oprichter & UX Maturity Trainer @ Online Department

In welke mate is jouw eindgebruiker betrokken? Hoe vaak test je de software met je klanten? Het optimaliseren van de gebruiksvriendelijkheid van jouw EPD of HIS is in het licht van de NEN-EN 15224/ ISO 15224 een must. Het verhoogt de productiviteit van zorgverleners én verlaagt de behoefte aan support binnen jouw organisatie. Meer tijd voor de zorg dus. Maar waar begin je?

Voor jou als ontwikkelaar van een EPD of HIS is het ontwikkelen en bouwen van medische software die aan alle (wettelijke) normen, eisen en criteria voldoet een gigantische uitdaging. Je wilt de kans op fouten verlagen, de productiviteit verhogen en minder bezig zijn met klachten. Hoe zorg je dat gebruikers makkelijker hun taken uitvoeren? Een analyse van het niveau van gebruiksvriendelijkheid (de user experience) biedt de oplossing om in de oerwoud van regels de gebruikerservaring te verbeteren.

Het betrekken van de eindgebruiker is noodzakelijke verplichting

De overheid werkt voortdurend aan maatregelen die gegevensuitwisseling in de zorg verbeteren en veilig houden. Je kan van de digitaliseringshausse in de zorg dan ook alleen profiteren als jouw applicatie aan alle eisen voldoet. Er is ook geen ontkomen aan: het betrekken van je eindgebruiker en testen van je software op usability en toegankelijkheid is een noodzakelijke verplichting voor softwareontwikkelaars.

NEN-EN 15224/ ISO 15224

Iedere softwarepartij die een EPD of HIS bouwt moet genormeerd zijn om toegelaten te worden tot de Europese markt. De NEN-EN 15224/ ISO 15224 norm borgt gebruiksvriendelijkheid van software. De EN 15224 is gebaseerd op de ISO 9001 voor de zorg. Dit betekent dat de norm de eisen van ISO 9001 bevat. Deze eisen zijn uitgebreid en verduidelijkt in de specifieke context van zorg en welzijn. En er is ook een aantal nieuwe eisen toegevoegd. De norm gaat in op aspecten met betrekking tot risicomanagement in de zorg voor het gehele traject van planning, uitvoering en beheersing van processen. Focus op de eindgebruiker speelt hierin een cruciale rol. Met een EN 15224-certificaat toon je aan dat jouw software verantwoorde zorg levert en dat je continu werkt aan het verbeteren ervan.

Kwaliteit van EPD of HIS verhogen? Zet de eindgebruiker centraal

Toekomstbestendige EPD- en HIS-systemen zijn dus zowel veilig en snel alsook slim en makkelijk in gebruik. De EN 15224-norm legt het fundament voor klantgerichte software. Jij als EDP of HIS-ontwikkelaar kan daar een stap vooruit in doen. Hoe meer je de eindgebruiker centraal zet in je ontwikkelproces, hoe groter de kans dat jouw EPD of HIS toekomstbestendig is en onderscheidend in de markt.

Online Department is het meest gespecialiseerde onderzoeks- en designbureau voor digitale zorg. We hebben gewerkt voor Ksyos, Regas, PharmaPartners en BeterDichtbij. Op dit moment werken we o.a. aan de implementatie van het nieuwe HIS van Omnihis het nieuwe EPD van Intramed.

Nulmeting voor EPD en HIS

Om te ontdekken en te meten waar blinde vlekken zijn in jouw EPD of HIS als het om gebruiksvriendelijkheid gaat, is een nulmeting de eerste stap. Wij noemen dit een UX Audit. Hierbij analyseren we op basis van maar liefst 128 ontwerpcriteria de EPD- of HIS-software en beoordelen deze op gebruikersvriendelijkheid. We hanteren daarbij ook verschillende methodieken zoals een tevredenheidsonderzoek onder huidige gebruikers en kwalitatief onderzoek onder potentiële gebruikers. Het doel is om vanuit het perspectief van de gebruiker features en flows te evalueren. Onvoorziene hick-ups en problemen in de ontwerpen van producten worden geïdentificeerd, zodat deze in een volgende release of toekomstige ontwerpsprint kunnen worden opgelost. Het eindrapport is een visualisatie van de verbeterde interface en een backlog-workshop om prioriteiten te stellen.

Een nulmeting voor je EPD of HIS geeft je inzicht in:

 • Hoe eindgebruikers je softwareproduct ervaren
 • Hoe de productiviteit van de eindgebruiker (artsen/ therapeuten/ praktijkmedewerkers) kan worden verhoogd
 • Hoe je de kansen op fouten kunt verlagen
 • Hoe het systeem voldoet aan de laatste usability standaarden en toegankelijkheidsrichtlijnen
 • Wat de mogelijkheden en kansen zijn voor efficiëntere digitalisering van het zorgproces

Waarom een nulmeting uitvoeren voor je EPD of HIS?

Een nulmeting geeft inzicht in de actuele klantbeleving, laat zien waar je tijd op de helpdesk kunt besparen én geeft een visie op de toekomst: een meer intuïtieve user interface zorgt voor meer productieve en tevreden gebruikers. Zij besparen tijd en ervaren meer gemak. Als EPD- of HIS-ontwikkelaar bent je daardoor (automatisch) minder tijd kwijt met het oplossen van problemen en het bieden van technische ondersteuning.

UX audit & gebruikersonderzoek

Het design verbeteren van je EPD, HIS of andere digitale producten? Laat een analyse van je software uitvoeren, gecombineerd met onderzoek onder je eindgebruikers. We ontwerpen en testen op verzoek ook een prototype met het verbeterde ontwerp.

De UX Audit bestaat uit:

 • Nulmeting
  • UX analyse van de huidige kwaliteit van EPD, HIS of applicatie
  • Kwaliteitsonderzoek onder eindgebruikers
  • Procesanalyse van interne productontwikkeling (optioneel)
 • Advies
  • Rapport met verbeterpunten
  • Nieuw UX/UI design van 1/2 schermen
 • Implementatie
  • Roadmap en planning
  • Interim UX design consultant

Meer weten?

Neem contact op of bel 010 – 89 11 051.
Lees meer over onze diensten en aanpak voor healthcare innovatie en e-health.

Wil je op de hoogte van de laatste UX trends en onze gratis webinars? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Alles leren over UX? Ontvang de UX Times nieuwsbrief in je mailbox.

Jouw gegevens worden niet gedeeld met derden en alleen gebruikt voor onze mailinglist.

Bekijk onze cases

Contact

Haal meer uit je software en digitale business. Neem contact met ons op over:

Contact

Expert Tamara

Algemene informatie


info@onlinedepartment.nl

Worskhops & Masterclasses


events@onlinedepartment.nl
010 - 8911051

Maashaven Zuidzijde 2

3081 AE Rotterdam

Algemene informatie


info@onlinedepartment.nl

Worskhops & Masterclasses


events@onlinedepartment.nl
Plan Je Route